Recepti

     

               KOKTELI


  Kokteli se prvi put spominju 1806 godine. Kada je publiciran priručnik u Hudsonu, New Yorku, te je prvi put na papiru zabeleženo pitanje i odgovor- Šta je to koktel?
Pisani odgovor je glasio ovako: " Koktel je stimulativno alkoholno piće sačinjeno od jakih alkoholnih žestica, šećera, vode i gorkih pića"
Koktel je u orginalu miks destiliranog alkohola, šećera, vode i gorkih pića. Sastojci koktela su i voćni sokovi, med, mleko, biljke, šlag i kreme, gin, whiskey, rum, tequila, brandy ili votka su samo neki od nalčešćih sastojaka koktela.

Jedan od najpopularnijih letnjih koktela je 

   SEX ON THE BEACH


Sastojci

2cl matrioshka lux
1.5 cl amade choco orange
1cl monin vanille
4cl caraibos orang juice
2cl fresh cream

 Sex on the beach je koktel koji se radi od votke, breskvi, šnapsa, naranđžinog soka i soka od brusnice. Sastojke pomešati u šekeru sa ledom i servirati u visokoj čaši.







     MOJITO - jedan od popularnijih koktela



      Mojito   rum i limun, konbinacija koja osvežava i podiže raspoloženje, par listova sveže mente i dobili ste svetski poznati kubanski koktel mojito. 

  Priprema:  Limun dobro oprati, osušiti i prerezati na pola i iscediti sok.Kašikom istrugati sve osttatke iz kore.Staviti kašičicu ipo šećera zaliti sokom od limuna.Malo izgnječiti mentu pa staviti u čašu, dodati led, zaliti rumom zatim tonikom.


  Sastojci:  malo šećera
                  1 svež limun
                  1 dl belog ruma
                  2 dl tonika
                  malo mente
                  led




   DAMSKI KOKTEL


  Koktel sa ukusom votke, maraskina i višnje, sigurno je jedan od onih finih damskih koktela, koje uvek možete poslužiti na zabavama kao " welcome drink"

Priprema:  U čašu za koktel staviti votku, maraskino i sok od višnje. Sve promešati i sipati u čašu. Čašu ukrasite kriškama limuna. Za dekorisanje rub čaše možete navlažiti sa sokom od limuna i onda lagano čašu uroniti u kristal šećer.

Sastojci:  20 ml votke
                 30ml maraskina
                 30ml soka od višnje




    CALVADOS KOKTEL
   Note jabuke, breskve i borovnice. Isprepletene su u osvežavajući letnji doživljaj. Dodatnu prozračnost i efekat daje mu kisela voda.

    Priprema:  Sve sastojke dobro promućkajte s ledom i procedite u koktelsku čašu. Ukrasite tankom kriškom breskve i kriškom limuna na koktelskoj čačkalici. Boju koktela možete promeniti ako upotrebite neki drugi voćni sirup (naranđža, jabuka, višnja).







    
        MARGARITA
   


    Četiri kocke leda, tequila, cointreaui sok od limuna sipati u shakeri kratko ali snažno promućkati. Procediti u čašu dekorisanu rubom od soli. Rub od soli nije samo dekoracija nego je i važan za ukus koktela. Komadićem limuna se ovlaži spoljni rub čaše zatim se pažljivo nanese so, tako što ćete čašu staviti u so do dubine od pola centimetra. Čašu treba držati za stalak tako da je posudica okrenuta prema dole. Salvetom se izbriše unutrašnji rub da so nebi dospela u piće, aspoljni rub se dotera salvetom tako da venac od soli bude ravnomerne širine.
  




        


       AMARETTO SOUR


    Amaretto, limun i ceđenu naranđžu sipati u shaker sa 3-4 kockice leda i kratko ali snažno promućkati. Procediti u sour čašu i dekorisati naranđžom.






     

       MIMOZA SALATA 



Sastojci

  • 400 g krompira
  • 250 g šunke
  • 250 g kačkavalja
  • 200 g majoneza  
  • 200 g pavlake
  • 3 jajeta

Priprema  

Krompir skuvati i izrendati i postaviti ga na dno činije. Preko njega namazati majonez, preko majoneza izrendati šunku,  preko šunke namazati pavlaku, a preko pavlake izrendati kačkavalj, a preko kačkavalja izrendati jaja. Ponoviti još jednom sve po redu bez krompira. Na kraju sve preliti pavlakom.
Probajte je odlična je!





     ČOKOLADNE BOMBICE






Sastojci

  • 150 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 1 belance
  • 50 g čokolade
  • 50 g suvog grožđa

Priprema

Umutiti belance sa šećerom, pa polako dodavati mlevene orahe i otopljenu čokoladu. Promešati da bi se masa ujednačila, pa rukom oblikovati bombice i na svakoj prstom napraviti malo udubljenje, u koje treba staviti suvo grožđe. Kratko prosušiti u toploj rerni.

 
    KAKO SE PRAVI SLADOLED


     Sladoled. Ima li neko koga ne voli? Omiljena poslastica dece ali i odraslih. U toplim danima, odnosno leti, pravo je izbor da biste se rashladili, osvežili, pa i zasladili. Sladoled može biti različitog ukusa. Može biti klasičan od vanile ili čokolade, ali i voćni od jagode, limuna, maline i dr. Najčešće se kupuje u prodavnici, onaj koji je fabrički napravljen ali može se kupiti i u poslatičarnicama. Što je najbolje, može se i kod kuće lako i brzo napraviti. Postoji nekoliko recepata. Mi ćemo vam predložiti neke od njih.
Sladoled od čokolade možete napraviti tako što ćete skuvati pola litre mleka sa šipkom od vanile, skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji malo. Zatim umutiti 4 žumanca sa 180 grama šećera i to dodati u mleko koje je malo pre skuvano. Na šporetu rastopite 100 grama čokolade za kuvanje i kada se otopi u nju dodajte nekoliko kašika mleka. To dodati u malopre napravljenu smesu od žumanaca. Ostaviti da se ohladi i zgusne pa presuti u posude i staviti u zamrzivač.
To je jedan od načina kako možete napraviti sladoled od čokolade. Postoje i drugi načini. Možete preskočiti stavljanje žumanca, pa umesto njih sladoled napraviti od šlag pene ili slatke pavlake. To ćete uraditi tako što ćete pomešati mleko i šećer, u zavisnosti od toga koliko sladoleda želite da dobijete. Na 2 l mleka ide 1 kg šećera. Na tu količinu bi trebalo staviti 300 grama šlag pene ili slatke pavlake. Zatim dodajte voće po želji. Posebno su osvežavajući upravo voćni sladoledi, kao što su na primer sladoled od limuna, banane, kivija, maline ili nekog drugog voća. Sladoled od jagode možete napraviti tako što ćete 5 žumanaca umutiti u čvrst sneg i u to dodati 10 kašika šećera. Pri tom pazite da dodajte kašiku po kašiku. Zatim dodati 5 žumanaca i to sve dobro umutiti mikserom. Dok se to miksira, u drugu posudu umitite 5 dl slatke pavlake i 2 vanil šećera. Pazite da smesa bude gusta, odnosno kremasto čvrsta, te da je ne izradite previše. Ovu smesu dodate u smesu od jaja i to dobro izmešate. Na kraju dodajte aromu od jagode, najbolje 2 kašikice i to dobro izmešati kako bi se smesa sjedinila i dobila ujednačenu boju.
Pored pomenutih sladoleda, možete napraviti i kapućino sladoled, sladoled od kokosa ili punč, na primer. Sve je stvar izbora. Neko voli mlečne, odnosno čokoladne varijante a neko voćne, osvežavajuće. Za koju god varijantu da se odlučite, sigurno ćete uživati u ukusu.



    PILEĆE  ROLNICE




   Namirnice:
krastavac (oljušten) – 1 kom. (isečene na krugove)
rotkvice – 1 veza (isečene na krugove)
mirođija – po ukusu (usitnjena)
crni luk – 1 glavica (iseći na manje kocke)
sirće – 3 supene kašike
so i biber – po ukusu
ulje – 5 supenih kašika
pileće grudi – 500 g
peršunovo lišće – po ukusu (usitnjeno)
prezle
jaja – 2 kom. (razmućena)
brašno – 2 supene kašike
beli luk – 2 čena (usitnjen)
majonez — 50 g
sir za mazanje – 100g
Priprema:
Sjedinite ulje, biber, so, sirće i mirođiju. To sipajte preko rotkvica i krastavca. Belo meso obradite tučkom i izrežite na duguljaste komade. Na svaki komad nanesite malu količinu peršunovog lišća, soli, formirajte rolnicu i osigurajte pomoću čačkalice. Svaku rolnicu uvaljajte u brašno, a potom u smesu od jaja. Prženje traje dok ne poprime rumenu boju. Za too vreme, majonezu dodajte komadiće belog luka, sir za mazanje, kao i so i biber. Pržene rolnice treba da servirate uz dobijenu masu sa salatom od rotkvica i krastavca


    PRINCES KROFNE


   Potreban materijal za krofne:
6 što krupnijih jaja
150gr masti ili margarina ili putera
150gr mekog brašna
250ml vode
Priprema:
Masnoću staviti u hladnu vodu, a potom na ringlu da provri. Čim provri dodati brašno, intezivno mešajuci i brzo skinuti sa vatre da ni malo ne uvri. U međuvremenu umutiti 6 jaja posebno belanca, posebno žumanca. Kad su dobro umućena spojiti ih pa ih dodati još toplom masnom testu. Dobro izmešati. Masa je dovoljna za tačno 40 krofni.Vršna mala kašika testa se stavlja u pleh na 20 pravilno raspoređenih mesta, jer krofne porastu te da se ne slepe. Peći 7 minuta u već zagrejanoj rerni na 220 °C, a zatim jos 13 minuta na 200 °C.
Potrebni sastojci za fil:
1L slatkog mleka
6 jaja
12 supenih kašika šećera
12 vršnih kašika brašna ili 2 pudinga od vanile
Priprema:
Umutiti jaja, šecer i pudinge u 100 ml mleka. Posebno prokuvati 900ml mleka i u njega polako mešajući, dodati prethodno umućenu masu. Kuvati fil da se zgusne, da ne curi sa kašike u mlazu.Ohlađene krofne filovati po sredini, ohlađenim filom. Odozgo mogu da se preliju topljenom čokoladom, ili da se pospu šećerom u prahu.



    TIRAMISU SA JAGODAMA

  
          


   Potrebne namirnice:
jaja 5 kom.

piškote 1 kutija
maskarpone 500g
Šećer u prahu 200g
Vanillin šećer 1 kesica
jagode 1 kg
limun 1 polovina

Priprema:
Pasirajte jagode pomoću viljuške. Tu dodajte 50g šećera u prahu. i iscedite sok iz polovine limuna. Pola količine piškota složite u stakleni sud. Polovinu mase od jagoda rasporedite po sloju piškota i odložite na hlađenje.
Odvojena žumanca mutite mikserom uz dodatak 120g šećera u prahu i kesice vanillin šećera. Tu sipate količinu maskarponea. Nastavljate mućenje mikserom do dobijanja kremaste mase. U tu masu dodajete šam od belanaca koji ste mutili sa preostalom količinom šećera u prahu. Tada izvadite stakleni sud iz frižidera i tu rasporedite pola količine dobijenog krema. Drugu polovinu piškota natopite u drugu polovinu pasiranih jagoda, složite preko fila i sipajte preostalu količinu pasiranih jagoda. Na kraju sipajte preostali fil. Tada tiramisu treba vratiti na hlađenje.


  ČIZKEJK KOLAČ




 Čizkejk je kao što mu sam naziv kaže ,,kolač od sira’’. Međutim, to nije sir na koji smo mi navikli, već se za njega koristi neutralni sir, kao što je švapski, ili naš sremski. U nedostatku ova dva, dobro će poslužiti neutralna pavlaka, krem sir ili obična pavlaka.
Ovde će mo vm predstaviti jedan jednostavan recept za ovaj kolač, koji je ekstra jednostavan, samim tim što se ne peče, a i sastojci su manje više svakodnevni. Ono što vam je potrebno su:
- Pola kilograma keksa, najbolje Petite ili Plazma. Ako imate mlevenu, još bolje. Polovina pakovanja magarina ili putera za kolače i 200g šećera. Od ovih sastojaka će te napraviti koru, tao što će te umutiti šećerr i razmekšali margarin/puter, a zatim u to dodati mleveni keks. Ukoliko vam je testo pretvrdo, da bi ga razmekšali, možete dodati malo soka po ukusu, kafe, ili mleka. Kada završite koru, prespite je u posudu koju ste namenili za kolač i odložite u frižider dok pripremite fil.
- Za fil su vam potrebni već navedeni sirevi, ili zamene za njih. Mi ćemo vam ovde predložiti krem sir, količina neka bude oko 250g, zatim pakovanje želatina, šećera po ukusu i vode. Prema uputstvu, spremite želatin sa vodom. Dok se on ,,kuva’’, u krem sir umešajte šećer, a zatim dodajte želatin. Mešajte lagano dok ne dobijete fil srednje tvrdoće. Izvadite posudu iz frižidera i prespite fil preko kore. Vratite da se još malo stegne.
- Treći sastojak ovog divnog kolača je preliv, koji može biti plod vaše mašte. To može biti jednostavna čokoladna glazura, šlag ili želatin od voća po želji. Da bi pripremili želatin. Voće po izboru prokuvajte u malo vode. Kad ona ispari u njega dodajte određenu količinu šećera i želatina po potrebi, ako želite da vam preliv bude čvršći. To ukuvajte nekih 15-ak minuta, i servirajte preko kolača, tačno pred služenje. Prijatno :)

Нема коментара:

Постави коментар